12 кращих джерел вітаміну Е: чиста шкіра, добрий зір, міцний імунітет та збереження молодості

Завдання зовнішніх (харчових) антиоксидантів — підтримувати наш внутрішній, куди потужніший — антиоксидантний захист, інформує Ukr.Media.

І одна з таких класних речовин — вітамін Е.

Це жиророзчинний вітамін, який в організмі працює у двох формах — токофероли та токотрієноли.

Користь його полягає в тому, що він допомагає тілу справлятися з надмірним навантаженням і різними позаштатними ситуаціями: зменшує симптоми ПМС, підтримує зір, шкіру та волосся, коли по них "бомблять" усілякі проблеми, бере участь в імунній функції, роботі мозку і навіть експресії генів.

Дефіцит вітаміну Е при нормальному харчуванні розвивається не так часто.

Але якщо ви помітили проблеми зі шкірою, наприклад, варто звернути увагу на продукти з високим вмістом вітаміну Е, щоб допомогти тілу розібратися з детоксикацією та нейтралізацією запальних процесів.

Це просто та смачно робиться, повірте.

Найкращі джерела вітаміну Е:

1. Олія зародків пщениці — у столовій ложці вся добова норма.

2. Насіння соняшнику. Приблизно 30 г містять майже 60% добової норми.

3. Мигдаль. На 30 грамів — 37% добової норми.

4. Фундук. На 30 г 21% добової норми.

5. Шпинат. 19% добової норми на 100 г.

6. Авокадо. 16% добової норми на 100 г.

7. Кедрові горіхи. 13% добової норми.

8. Арахіс: 10% добової норми на 100 г.

9. Оливкова олія. 10% добової норми.

10. Манго. 9% добової норми у 100 грамах.

11. Сироватковий протеїн. 22% добової норми у 30 грамах.

12. Спеції: орегано, базилік, сушена паприка і т.д.

Вітамін Е у високих концентраціях зустрічається в рослинних оліях, насінні та горіхах, а також у спеціях та спіруліні. Тож при нормальному харчуванні проблем із ним точно не буде.

Переваги вітаміну Е:

  • Антиоксидантний захист. Антиоксиданти — це сполуки. які нейтралізують вільні радикали, що ушкоджують здорові клітини. Вітамін Е — один із найпотужніших антиоксидантів, а це означає, що він захищає організм від передчасного старіння та хронічних захворювань.
  • Здоров'я шкіри. Навіть при зовнішньому застосуванні прискорює загоєння ран, усуває вугри та інші запалення шкіри. Але вітамін Е в раціоні значно ефективніше. Чудово працює проти комедонів та допомагає вирішувати безліч проблем зі шкірою (псоріаз, екзема, пролежні, дерматити).

  • Ріст волосся. Випадання волосся багато досліджень пов'язують з окислювальним стресом, і просто зі стресом. Вітамін Е в раціоні стимулює ріст волосся — в одному випробуванні із застосуванням вітаміну Е приріст у добровольців становив майже 35%!

  • Підтримка зору. Високий рівень вітаміну Е в крові пов'язаний зі зниженням ризику катаракти та діабетичної ретинопатії. Взагалі, вітаміни А та Е — ключ до збереження зору, як і інші джерела антиоксидантів.

  • Полегшення симптомів ПМС та менопаузи. Дослідження показують, що вітамін Е м'яко коригує такі неприємні прояви гормонального перепаду, як болючість грудей, перепади настрою, висипання на шкірі та спазматичні болі.

Як отримати свою щоденну дозу вітаміну Е?

Дуже просто. Пара столових ложок оливкової олії або олії зародків пшениці в салати і тушковані овочі, на сніданок яєчня з половинкою авокадо, трохи шпинату, гарбуз і картопля, бобові, грамів 30 мигдалю/насіння соняшника/фундука/кедрових горішків. За бажанням — порція протеїнового коктейлю на ніч.

От і все. Волосся і шкіра відразу скажуть величезне "дякую", повірте.

До речі, коли вже зайшла мова про шкіру, прищі дуже бояться ще й Омега-3.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров'я.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *