
Правильне харчування – до цього прагнуть багато сучасних жінок, але як цього досягти? Яким принципам необхідно дотримуватися, яких рекомендацій дієтологів дотримуватись?
Після шести не підходити до холодильника – це найпоширеніша порада у сучасній дієтології, а також рекомендація авторів-аюрведів. І це не їхня забаганка, цьому є логічне пояснення. Наш організм – це складний механізм, який має свої біологічні ритми. Виконувати свої функції повною мірою вночі він не в змозі, тому, навантажуючи його вечірньою щільною вечерею, ми прирікаємо себе на непотрібні страждання: неякісний сон, погане самопочуття з ранку, вже не кажучи про колосальну шкоду здоров'ю (шлаки, атеросклероз, задишка, проблеми з серцем, печінка).
Ласунам також не рекомендується втамовувати голод на ніч, а улюблені тістечка або желейний торт залишити на ранок. Перенасичений глюкозою організм не розчиняє жирних кислот, а при малорухливому, не спортивному способі життя може виникнути замкнене коло. Перерозподіляти жир організм не зможе, тому що в ньому буде багато глюкози, але солодкого все одно хотітиметься щодня все більше. Як результат – надмірна вага та букет усіляких хвороб.
Найідеальніший варіант – правильний режим їди протягом дня. Тобто, легкий сніданок годин о 9-й ранку (ось тут і наш тортик стане в нагоді! ;), добротний обід – о 12-13 дні і хороша вечеря – не пізніше 17-18 годин. При цьому вся їжа має бути збалансована та корисна. На жаль, такий варіант дуже ідеалістичний, щоб бути реальністю. Особливо, для тих, хто живе у великих містах, коли часто доводиться обідати ближче до третьої години дня, а вечеряти мінімум о сьомій вечора (а то й о дев'ятій). Вихід – у правильній вечері.
По-перше, категорично не можна їсти на вечерю солодке – це не тільки марно, але ще й дуже шкідливо та небезпечно для здоров'я.
По-друге, виключити з вечірнього раціону все кисле, жирне, м'ясне – загалом, всі вуглеводи, що важко засвоюються. Правильна їжа має добре перетравлюватися, достатньо насичувати організм, давати необхідну енергію, (але не перевантажувати його), стимулювати перистальтику, позбавляючи нас зайвих труднощів із ранковим стільцем. Їжа має засвоюватися повільно і якнайкраще.
Радять також на ніч, десь за півгодини до сну, пити склянку теплого молока із прянощами.
Раніше в багатьох сім'ях було вечеряти гречаною кашею з молоком або сиром. Це максимально правильне поєднання кальцію та магнію.
Але не можна посипати сир цукром або поливати варенням. Солодке краще їсти з ранку. До речі, замість молока можна вживати в їжу тушковані овочі: кабачки або гарбуз. Картоплю краще виключити!
Кількість їжі, яка приймається за один раз, для кожного визначається індивідуально. Залежно від здоров'я з ранку.
Ранковий підйом має бути о 6-7 ранку, легким і бадьорим, з легким почуттям голоду та в хорошому настрої. Якщо встаєте по будильнику з п'ятого разу і довго не можете розходитися, значить, причина або у вечірньому переїданні, або непереносимість організмом якихось продуктів харчування. Якщо ж з продуктами харчування все гаразд, але вставати все одно важко, значить просто надто щільно повечеряли, потрібно зменшувати порції.
Загалом, зважайте на рекомендації, прислухайтеся до свого тіла і ви побачите, що правильне харчування – це зовсім не складно!


