Подорож по Бальзаківських місцях Житомирщини

В своє професійне свято ми, працівники медичної бібліотеки, вирушили на екскурсію по Бальзаківських місцях Житомирщини.

Наша подорож почалася з міста Бердичева. Там ми побачили знамениту фортецю 16-18 століть – монастир Босих кармелітів.

Екскурсію нам проводив отець Максиміліан.

У «підземному» Маріанськом костелі він розповів нам історію замку-фортеці, а в «верхньому», нещодавно відбудованому костелі, ми вклонилися чудотворній іконі Божої Матері – Бердичівської Богородиці.

Побували в місцевому краєзнавчому музеї, який знаходиться на території фортеці, де познайомилися з історією міста.

Відвідали костел Святої Варвари, в якому в1850 році з графинею Евеліною Ганською вінчався Оноре де Бальзак.

Далі ми вирушили в село Верхівня( бувший маєток Ганських), де близько 3-х років жив письменник. Верхівнянська садиба, «Східний Лувр» , як називав його Бальзак – унікальна пам’ятка історії, архітектури, на території якої нині розташований сільськогосподарський технікум.

У колись розкішному палаці, прикрашеному барельєфами на міфологічні сюжети, зараз розташований навчальний корпус і літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака.

Переступивши поріг музею, ви відразу захопились експозицією, яка розповідає про господарів цього будинку та велике кохання Евеліни та Оноре.

Музей має три кімнати: вітальня, робочий кабінет, спальня. Саме ці апартаменти, до яких вели масивні дерев’яні сходи, на другому поверсі письменнику відвела Евеліна Ганська.

Ми побували в залі для балів і прийомів (нині – це актовий зал), прикрашеному ліпниною на античні теми.

Прогулялися алеями парку, де півтори сотні років назад також могли гуляти великий письменник і графиня, пройшлися по кам’яному містку через озеро, в якому за часів Ганської та Бальзака плавали лебеді і зайшли в маленький костел – сімейну усипальницю Ганських.

Взагалі , це була для нас дуже пізнавальна ексурсія,

День минув дуже швидко.Ми поверталися додому під враженням від побаченого.