Доктор Боржковський із роду Руданських

Під такою назвою в Житомирській обласній науковій медичній бібліотеці відкрилась виставка, присвячена  ювілею читача бібліотеки, лауреата Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського, лікаря-отоларинголога, підполковника медичної служби у відставці Олексія Васильовича Боржковського.  27 листопада житомирському військовому лікарю виповнюється 80 років. За свою трудову діяльність, а це майже 60 років, він зробив багато складних операцій, вилікував сотні своїх пацієнтів. Олексій Васильович служив в госпіталях Далекосхідного та Прикарпатського війскових округів, у групі радянських військ у Німеччині. Після закінчення військової служби працював в Івано-Франківському та Житомирському військових госпиталях. І зараз його знання затребувані. Він і нині продовжує працювати лікарем у Житомирській профполіклініці.

Уже багато років Олексій Васильович популяризує творчість свого родича – Степана Руданського (Олексій Васильович – правнучатий племінник українського поета- класика) , досліджує його життєвий шлях. Невтомний мандрівник та фотограф, побував чи не в усіх місцях, пов’язаних з ім’ям поета: Санкт-Петербург, Ялта, Хомутинці, Шаргород, Кам’янець-Подільський, Руданське, Хотин, Сімферополь, Бахчисарай та багатьох інших. Працював у музеях, бібліотеках, архівах, зустрічався зі студентами та учнями в багатьох куточках України. О.В.Боржковський – автор численних публікацій про Степана Руданського, один з укладачів книги «Степан Руданський.(1834-1873). Поет,лікар,громадянин» (Київ, 2009), науковий консультант книги «І я знов живий світ оглядую…».До 180-річчя від дня народження Степана Васильовича Руданського» (Київ,2014).

Його фото  ілюструють буклети, книги про Руданського.
Олексій Васильович — постійний учасник літературно-мистецьких свят на батьківщині С. Руданського в м. Калинівка та с. Хомутинці на Вінниччині, вечорів і творчих зустрічей, присвячених пам’яті поета в Національній науковій медичній бібліотеці України в Києві і в Житомирській обласній науковій медичній бібліотеці.
Він листується та підтримує найтісніші зв’язки з краєзнавцями, руданськознавцями, усіма людьми, кому не байдужа доля нашої культурної спадщини.

Свій 80-річний ювілей лікар зустрічає бадьорим, повним сил і життєрадісним.