Біблійна сутність Пасхи

Біблійна сутність Пасхи
Значение Пасхи (каталог)
Свято Пасхи це одне із найвеличніших християнських свят. Пасха для кожного християнина є своєрідним акме, найвищим таїнством його християнської віри в якому починаються та поєднуються всі основні християнські доктрини: доктрина спасіння через Божу благодать, доктрина викуплення через досконалу жертву, доктрина освячення, доктрина воскресіння із мертвих.

Це глибоке по своїй суті християнське свято поєднує в собі події невимовного страждання Сина Божого Ісуса Христа, Його смерті і також Його славного переможного воскресіння із мертвих, та перемогою над смертю.

Дуже жаль, що ці духовні події для багатьох людей є лише елементами культури та поверхневої безсильної релігійної традиції.

Більшість людей в ці Пасхальні свята думають більше про «пасхальний кошик», який традиційно необхідно наповнити пасхальними стравами.

Такі культурні традиції вже дуже далеко відійшли від справжнього духовного змісту Пасхи. В Україні навіть слово Пасха змінено на свято Великодня.  Це свідчить про те, що невиправдано язичницьке свято весняного рівнодення та оновлення природи Великдень було штучно прилаштовано до християнського свята Пасхи. А це свідчить про те, що християнство було в свій час прийнято формально , без належної йому творчої  сили.

Воно не мало тоді духовної сили подолати язичницькі традиції, містину, ідолопоклонство та окультизм, а тому дуже часто язичницькі свята поєднувалися із християнськими або ж язичницьким святам придавився християнський відтінок.

Зрозуміло, що така релігійна та світоглядна духовна суміш не приводила духовна суміш не приводила до духовного прозріння та відродження нашого народу. Можливо тому і сьогодні, маючи таку «духовну суміш», наш народ не може бути по справжньому вільним, не може звільнитися від різних соціальних хвороб, корупції та зубожіння.

…Який же справжній біблійний зміст має свято Пасхи?

Це свято своїм корінням глибоко входить в давнину. Майже 3000 років тому, вибраний Богом народ Ізраїль був протягом 400 років в рабстві в Єгипті. Єгиптяни знущалися над своїми рабами: їх виснажували непосильною працею, вбивали їх немовлят, морили голодом та різними тортурами. В той час Єгипет був найсильнішою імперією на землі, яку наповнював пантеоном різних «божків» та яка явно підтримувалася демонічними окультними явищами, що інспїрірували численні жриці та ворожбити.

І ось Бог посилає свого вибранця Мойсея в Єгипет, щоб звільнити синів Ізраїлю від того рабства та привести їх в обітовану землю (Вихід 4-12).

Йшла напружена духовна битва. Демонічні сили духовного світу і політична влада фараона робили все можливе, щоб не підпустити Ізраїль. Через всю єгипетську землю прокотилися величезні кари Божі. Народ страждав. Але фараон не хотів підпустити своїх рабів і тоді ці надзвичайні події підійшли до свого фіналу.

«І сказав Господь до Мойсея й до Аарона в єгипетськім краї, говорячи: «Оцей місяць для вас – початок місяців. Він вам перший між місяцями року. Скажіть усій ізраїльській громаді, говорячи: «У десятий день цього місяця нехай візьмуть собі кожен ягня за домом батьків, ягня на дім. …Ягня у вас нехай буде без вади, самець, однорічна. Візьміть його з овечок та із кіз. І нехай буде воно для вас пильноване аж до чотирнадцятого дня цього місяця. І заколе його цілий збір Ізраїлевої громади на смерканні. І нехай покроплять на обидва бокові одвірки, і на одвірок верхній у тих домах, що будуть їсти його в них. І нехай їдять тієї ночі те м’ясо, спечені на огні, та опрісноки. Нехай їдять його на гірких травах.

…А їсти його будете так: стегна ваші підперезані, взуття ваше на ногах ваших, а палиця ваша в руці вашій, і будете ви їсти його в поспіху. Пасха це для Господа!

І перейду Я тієї ночі в єгипетськім краї, і повбиваю в єгипетській землі кожного перворідного від людини аж до скотини. А над усіма єгипетськими богами вчиню Я суд. Я – Господь!

І буде та кров вам знаком на тих домах, що там ви, – і побачу ту кров, і обмину вас. І не буде між вами згубної порази, коли Я вбиватиму в єгипетськім краї. І стане той день для вас пам’яткою, і буде святкувати його, як свято для Господа на всі роди ваші! Як постанову вічну будете святкувати його!» (Вихід 12:1-14).

Етимологія слова «Пасха» дослівно означає: переступити, пройти поруч.

І тієї самої пасхальної ночі ангел губитель пройшов по всій єгипетській землі. Було знищене все перворідне в Єгипті. Лише народ Ізраїль, якій тієї ночі їв пасхального агнця і одвірки їх домів були помазані кров’ю цього агнця були недоторкані.

…Зійшло вранішнє сонце. Стогін і плач по всій землі Єгипту і лише тепер фараон зважується відпустити Ізраїль.

З тих пір Пасха для Ізраїлю була святом звільнення від полону, від рабства. Власне ця пасхальна подія і поклала початок формування Ізраїлю як народу.

Святе Письмо говорить нам що події Старого Заповіту для нас сьогодні були як образи майбутнього. Події Старого Заповіту лише тіні майбутньої справжньої духовної реальності.

Так було і в часи Ісуса Христа. Народ  Ізраїлю продовжував вже на обітованій землі святкувати своє головне свято року – Пасху.

Люди збиралися із різних країн в Єрусалим. Приблизно сходилось до  трьох мільйонів паломників на це свято. Йосиф Флавій (іудейський історик) відмічав, що під час свята Пасхи вбивали близько 300 тисяч ягнят. Сини Ізраїлю своїми родинами їли пасхального агнця з гіркими травами та опрісноками (прісними хлібами). Для цього кожна родина приготовляла собі кімнату, щоб звершити це дійство. Вони розуміли і вірили, що кров пасхального агнця буде оберігати їх родини.

…Саме на початку пасхальної неділі Син Божий Ісус Христос вже завершував Свою працю на землі і урочисто увійшов до  Єрусалиму щоб повністю завершити своє служіння вилуплення та спасіння людства.
Ісус готувався стати для Ізраїлю і для всього людства досконалих Пасхальним Агнцем Божим, Який бере на себе гріхи і немочі та хвороби всього людства. Його дорогоцінна Кров тепер буде захистом для всього людства.

«І настав день Опрісноків, коли Пасху приносити в жертву належало… А коли настав час, сів до столу і апостоли з Ним і промовив до них: «Я дуже бажав спожити цю Пасху із вами, перш ніж муки прийму…Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: «Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене!» По вечері так само ж і чашу,говорячи: « Оця чаша – Новий Заповіт у Моїй Крові, що за вас проливається». (Лук. 22: 7 – 20).

Саме під час цієї пасхальної вечері Христа із Його учнями всі прообрази Старого Заповіту стали духовною реальністю Нового Заповіту.

Тепер тіні закінчилися і нарешті побачили справжнього Пасхального жертовного Агнця – Ісуса Христа.

Ісус Христос і є справжньою Пасхою! Його учні, розломив хліб і розділив чашу з вином вперше їли Пасху Нового Заповіту  як Тіло и Кров Агнця Божого.

В Ісусі Христі повністю здійснилися всі пророцтва, всі прообрази та сподівання Старого Заповіту.

Сьогодні, завдяки силі Крови Ісуса Христа, Бог виводить нас  із духовного Єгипту до свободи. Фараон (прообраз диявола) вже не може нас витримати в рабстві. Сьогодні ми через Тіло та Кров Ісуса Христа перебуваємо в Ньому, стаємо причасниками Його Єства, доторкаємося до сили майбутнього віку!

Зміст Пасхи Нового Заповіту набагато більший ніж Старого Заповіту. Наша Пасха – Христос. Це Означає, не лише «пройти поруч, захистити, а також пережити в своєму житті силу смерті та силу воскресіння Ісуса Христа. Силу Його смерті – щоб поховати нашу стару гріховну природу. Силу Його воскресіння – щоб відродитися згори та жити оновленим життям.

Своєю смертю та воскресінням Ісус переміг диявола, з великою владою підняв його на посміховисько, забрав в нього владу і піднісся над ним.

Пасхального Агнця – Христа вже смерть не змогла втримати в своїх тенетах. «Смерть! Де твоє жало? Ад! Де твоя перемога?» Вони переможені Агнцем Ісусом Христом! А це відкриває шлях і до воскресіння всього людства! Алілуя!

Ось він біблійний зміст Пасхи.
Як бачите нічого не має тут спільного із конкурсом крашанок чи солодкими тістечками. Але справжнє духовне пасхальне таїнство в серцях народжених від Духу та Слова людей відгукується урочистим та радісним – «Христос воскрес!», а потім відлунюється з великою вірою урочистим та радісним – «Воістину воскрес!»