У паперової книги ніколи не сяде батарейка

У паперової книги ніколи не сяде батарейка

Газети, Інтернет пишуть, що паперові книги поступово витісняються їх електронними аналогами. Що тисячі томів, які раніше треба було збирати все життя, сьогодні скачуються з Інтернету в один клік і спокійно вміщаються в одному рідері розміром блокнота.

У нас в Житомирі біля університету ім.Франка відкрили навіть фонтан у вигляді «книги, яка плаче».

Я, наприклад, ні за що не готова відмовитися від читання паперових книг. Тому що це зручно, і очі не так втомлюються. Тому що читання справжніх паперових книг з їх хрусткими сторінками, неповторним запахом дозволяє відпочити душею і тілом і отримати естетичну насолоду.

Тоді я зібрала інформацію про те, в чому гаджети програють паперу, тобто про переваги паперових книг.

Вчені довели, що тексти на гаджетах читаються довше, а розуміються і запам’ятовуються гірше

З’ясувалося, що мозок більше любить працювати з паперовими книгами, ніж з електронними. Можливість гортати паперові сторінки дає мозку створити важливе відчуття об’єму твору – ми можемо подумки подорожувати сторінками.

Електронна книга позбавлена ​​яких би-то не було додаткових розпізнавальних знаків. І ця безликість призводить до того, що в пам’яті вона зберігається хаотичним, безладним чином.

Американський літератор Джонатан Франзен вважає, що електронна книга може загрожувати вашій свободі.Таку книгу набагато легше назавжди знищити, тому що текст цифрової книги представляє собою лише скупчення електричних зарядів на мікросхемах пам’яті.

Розшукати і спалити кожен паперовий примірник нелегко, а знайти кілька серверів, звідки текст лунає в електронному форматі, і видалити його – справа кількох хвилин.

Кніга була і залишається твором мистецтва. Комп’ютерного файлу (нехай навіть з яскравими ілюстраціями) не замінить ексклюзивне, художньо оформлене друковане видання.

Та й кращого універсального подарунка, ніж книга, складно придумати

Якщо паперова книга впаде, то вона від цього не зламається, та не розлетиться ущент. Загалом, з нею не трапиться нічого такого, що може перешкодити читати її після падіння. Як запевняє відомий футуролог Алвін Тоффлер, паперова книжка не помре ніколи: адже на електронну книгу не можна ставити гарячий чайник.

Електронна книга, яка містить сотні романів і повістей, це дуже зручно. Але якщо втратив e-reader – разом пропадають всі книги. І у паперової книги ніколи не сяде батарейка (в самий відповідний момент).

Зараз “цифра”, на жаль, синонім “краденого” . Якщо ви хочете дійсно володіти книгою, купіть її в паперовому вигляді.

І, на мій погляд, найголовніше достоїнство паперової книги – це її довговічність. Формати і носії електронних текстів постійно змінюються. Сьогодні вже неможливо прочитати інформацію, збережену в накопичувачах на магнітній стрічці.

А паперові книги живуть довго.

Найдавніша книга звичного нам формату – “Синайський кодекс” датується IV століттям н. е. синайский кодекс

“Алмазна сутра”, друга в світі друкована книга, яка містить основний текст буддизму, була надрукована методом ксилографії 11 травня 868 року.

У 2013 році в університетській бібліотеці Болоньї в Італії була знайдено найдавніший рукопис “Тори”, написаний більше 850 років тому.

Так що, бібліотеки ніколи не стануть анахронізмом і паперові книги не підуть в минуле. Навпаки, читання паперових видань – це буде модно, тому що електронна книга сьогодні доступна практично кожному, в той час, як хороша паперова книга коштує досить дорого.

30 вересня ми відзначимо Всеукраїнський день бібліотек.