Видатний художник-авангардист житомирянин Давид Штеренберг

Видатний художник-авангардист житомирянин Давид Штеренберг

19 липня 2016 року виповнилось 135 років з дня народження Давида Петровича Штеренберга – видатного художника-авангардиста, графіка, майстра художньої декорації.

«Милый Давид!

При вашем имени
обязательно вспоминаю Зимний.
Еще хлестали пули-ливни —
нас
с самых низов
прибой-революция вбросила в Зимний
с кличкой странной — ИЗО.»

Ці  рядки з вірша Володимира Маяковського, що називається «Давиду Штеренбергу – Владимир Маяковский» присвячуються уродженцю Житомира  Давиду Петровичу Штеренбергу .

На фото – Штеренберг.Париж. Кінець 1900-х р.

В Державному архіві Житомирської області зберегається «Книга для записи родившихся евреев на 1881год». В цій книзі на сторінці 85 є запис під номером 275, що зафіксував появу на світ 7 липня Давида Штеренберга.

Давид Петрович  Штеренберг народився в самому центрі Житомира, на вулиці Басейній. Частина цієї вулиці збереглася й досі. Але будинку домовласника Г.П.Балабана,  в якому з’явився на світ майбутній художник вже давно немає.

Майже 26 років провів Д.П.Штеренберг в Житомирі (крім періоду навчання на художника в Одесі).

{gallery}david1{/gallery}

На фото – «Портрет отца и сестры»

1907 року Д.П. Штеренберг залишив Житомир і опинився у Парижі.Там він успішно закінчує Академію художеств, виїздить на навчання до Відня.Основна частина його паризького життя минула у знаменитому «Ля  рюш»(«Вулику») – своерідній колонії  співдружності, де молоді художники різних країн, серед них майбутні гранди мистецтва Шагал, Леже, Модильні, Альтман – шукали свої шляхи.

{gallery}david2{/gallery}

На фото – картини «Париж», «Женщина на диване.Н.Д.Штеренберг»,   «Портрет жены»

Десятирічне перебування в Парихі сформувало  Штеренберга як майстра найвищого класу.Він бере участь у виставках Паризького салону. Полотна «Дахі Парижа», «Груші і сифон», «Натюрморт з кухлем» та інші  приносять художнику визнання, їх схвально оціпює А.В.Луначарський, відвідавши в Парижі майстерню   Штеренберга 1914 року.

{gallery}david3{/gallery}

На фото  – картини   ”Бананы и апельсины” , ”Айва”, “Балкон”

Майбутній нарком освіти відіграв після революції вирішальну роль у житті  Штеренберга. Цього ж, 1914 року художник приїжджав  ло рідного міста, а в 1917-м назавжди повертається на батьківщину.

{gallery}david4{/gallery}

На фото – картина «У реки. Житомир» .1914

1917-й і наступні два роки в житті  Штеренберга у Петрограді та Москві (з 1918-го)   виявилися надзвичайно насиченими.За рекомендацією Луначарського син житомирського міщанина Пінхаса Лейзеровича Штеренберга – Лейзер Давид – стає першим урядовим комісаром образотворчого мистецтва Росії, очолює відповідний відділ Наркомосу. У відділі   Штеренберга   працював і Володимир Маяковський, який був всебічно обдарованою людиною: малював, знімався в кіно.

{gallery}david5{/gallery}

На фото – Володимир Маяковський. 1920. Фото Абрама Штеренберга (брат Давида Штеренберга)

З 1920 по 1930 р. Д.П. Штеренберг   працює професором Вищих художньо-технічних майстерень у Москві.

У 1921 році  Давид Петрович проводить у Житомирі свою персональну виставку, познайомивши земляків з полотнами, що створені у паризький період його творчості. Після виставки полотна Д.П.  Штеренберга так і залишилися у рідному місті і  зберігаються в колекції Житомирської картинної галереї.

Полотна нашого земляка експонувались на виставках: 1922 рік – Берлін, 1923 – Амстердам. 1924 – Венеція, 1925- Париж, 1925-1928 – Москва, 1927-1928  – Берлін, Осло, Копенгаген, 1927- Токіо.

{gallery}david6{/gallery}

На фото – картини  «Портрет дочери», «Семья художника», «Портрет Н..Д. Штеренберг»

З 1925 року художник очолює « Общество станковистов». Картини цьго періоду: «Старий». «Агитатор», «Аниська», .

{gallery}david7{/gallery}

На фото – картини  «Старик». «Агитатор», «Аниська»

Як активний прихильник західних модерністських течій у мистецтві, після 30-х років Штеренберг перестав «вписуватися» в умови нової «революційної дійсності».

Саме в ці роки з’являється новий напрямок – «соцреалізм», всі інші напрямки були на довгі десятиріччя заборонені.

На фото – Д.П.  Штеренберг с сином Давидом. 1932р

Д.П.  Штеренберг.1930-е р. .

Перебуваючи в евакуації в Іркутску (1941-1945), працював в «Агітвікнах».

Помер художник 1 травня 1948 року і був похований на Ваганьковському кладовищі.

Авангард – творчий напрям 20-30-х років в образотворчому мистецтві тепер зайняв гідне місце в провідних музеях світу.

Картини Давида Штеренберга експонується в музеях нашої країни  і за рубежем. Із творчістю художника – авангардиста можна ознайомитися з  пересувної фотодокументальної виставки Житомирського  обласного краезнавчого музею «Видатний житомирянин Давид.Штеренберг : живописець і графік ХХ ст.» , яка демонструється в обласній науковій медичній бібліотеці.

(У статті використані матеріали з книги : М.Ю.Костриця , Г.П. Мокрицький «У просторі і часі», Житомир,1995)