Бібліотекарі зустріли професійне свято в замку Радомисль

Бібліотекарі зустріли професійне свято в замку Радомисль

Своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек – працівники Житомирської обласної наукової медичної бібліотеки зустріли в одному з найдивовижніших місць в Україні – «Замку-музею Радомисль», який за 5 років свого існування став історіко- культурною перлиною нашого поліського краю.

На цьому місці у 1612 році в Радомишлі було збудовано «папірню» – фабрику з виробництва паперу для друкарні Києво-Печерської Лаври. З роками вона була зруйнована , а в 1902 році тут побудовали млин, який використовуволи майже до розвалу СРСР.

Відбудовою «папірні» зайнялася Ольга Богомолець – відомий лікар, меценат та громадський діяч. Коли ії приватна колекція сягнула 5000 експонатів, вона почала шукати місце для музею. В 2007 році в місті Радомишль придбала будівлю старого млина і на цьому місці створила історико-культурний комплекс.

«Замок-музей Радомисль» являє собою повністю відновлену середньовічну фортифікаційну споруду з відтворенням автентичних інтер’єрів XVII-XIX ст.

Працівники бібліотеки відвідали єдиний у світі «Музей української домашньої ікони» і побачили понад 5000 предметів християнського мистецтва ХVII – XX ст. з усіх регіонів України, в т.ч. ікони народних і професійних іконописців, ікони вирізані з дерева, відлиті з металу, написані на склі.

У відновленій «папірні» побачили процес ручного виготовлення паперу.

Прогулялися по ландшафтному парку, що складається з кількох островів, з’єднаних містками і подивилися колекцію старовинних скульптур.