15 дивовижних речей, які щохвилини робить людське тіло

Ви можете подумати, що в наступні 60 секунд ви будете лише читати цю статтю, але всередині вас відбувається багато процесів, що підтримують вашу життєздатність. Ви можете навіть не усвідомлювати цього, інформує Ukr.Media.

Ваше тіло інтерпритує візуальну інформацію

Наш мозок постійно завантажує візуальні дані, завдяки нашим очам. Як тільки світло проходить через рогівку ока, прозора, куполоподібна поверхня, що покриває його, починає це світло згинати. Райдужна оболонка ока, кольорова частина, що змінює розмір зіниці, контролює, скільки світла надходить у око, а потім лінза фокусує світло, що залишилось на сітківку ока. Сітківка потім перетворює це світло в електричні сигнали, які проходять від очей до мозку для інтерпретації. Цей процес можна довго пояснювати, щоб повністю зрозуміти, проте це все відбувається в мілісекундах, дозволяючи мозку обробляти колосальні 600 мільйонів біт візуальної інформації всього за одну хвилину.

Тіло посилає нервові імпульси

Один нейрон може надсилати до 1000 нервових імпульсів кожну секунду (або 60 000 за хвилину). У здоровому мозку людини міститься близько 200 мільярдів нейронів. Це додає до 12 000 000 000 000 000 сигналів, які надсилаються по всьому мозку.

Волосся росте постійно

У вас на голові знаходиться десь від 100 000 до 150 000 волосин, і кожна з них росте приблизно на 1,2 сантиметра на місяць. Разом ваше волосся росте на 2,6 сантиметрів за хвилину.

Ми моргаємо

Дослідження показують, що звичайна людина моргає близько 15-20 разів кожну хвилину, і що ваш мозок може використовувати моргання як спосіб, щоб швидко подрімати. Взагалі, люди витрачають близько 10% свого часу на моргання, коли вони не сплять.

Ми вдихаємо і видихаємо

Нормальний рівень дихання для дорослих становить близько 12-20 вдихів за хвилину. Це накачує близько 11 мл кисню в легені кожні 60 секунд, говорить дослідження, проведене у 1997 році журналом Anesthesiology.

Наше тіло виробляє слину

Слинні залози у вашому роті працюють постійно, виробляючи 1-2 літри слини щоденно, повідомляє Live Science (хоча її виробіток близький до нуля вночі). Слина розкладає їжу, щоб допомогти при травленні, і вона зберігає рот чистим та звільняє його від інфекцій.

Організм підтримує водний баланс

Більше половини вашого тіла складається з води (близько 55 відсотків у дорослих жінок і 65 відсотків у чоловіків), і ваше тіло налаштоване на те, щоб зберегти саме такий її баланс. Організм постійно відстежує, скільки води ви втрачаєте і, отже, скільки її потрібно для відновлення потрібного рівня. Тому ви відчуваєте спрагу. Насправді, одне дослідження виявило, що людський організм може викликати сильне відчуття спраги навіть після втрати лише одного відсотка від загальної кількості води.

Ваше серце продовжує битись

Частота серцевих скорочень може змінюватися залежно від вашої діяльності, емоцій, розміру тіла і навіть положення тіла, але нормальна частота серцевих скорочень для дорослих складає від 60 до 100 ударів на хвилину. Чим у кращій спортивній формі ви знаходитесь, тим нижчим є ваш серцевий ритм. Елітні спортсмени можуть мати частоту серцевих скорочень біля 40 ударів за хвилину.

Серце качає кров

Кожне серцебиття перекачує близько 72 мл крові і відправляє її по всьому тілу. Якщо у вас частота серцевих скорочень становить 80 ударів за хвилину, ваше серце перекачує 6,819 мл крові всього за одну хвилину! Готові до таких цифр? До кінця вашого життя, ваше серце буде в змозі перекачувати 163 649 997,17 літрів крові.

Ваше тіло виробляє мільйони клітин крові

Якщо говорити точніше, то це буде 120 мільйонів еритроцитів. Ці клітини виробляються всередині кісткового мозку і мають завдання переносити кисень і видаляти вуглекислий газ з організму. Беручи до уваги, що це дуже важливий фактор у підтримці життєдіяльності, це досить добре, що їх виробляється так багато.

Організм зцілює кістки

Кістки не настільки є стабільними, як ви думаєте. Це живі тканини, які постійно руйнуються і відновлюються, хоча вони і вважаються міцною тканиною. Насправді, у вас виростає абсолютно новий скелет майже кожні десять років. Без цього процесу вам довелося б мати справу з набагато більшою кількістю зламаних кісток.

У вас очищається кров

Ваші дві нирки також працюють у режимі 24/7. Вони фільтрують всю кров у вашому тілі, відправляючи чисту кров назад у кровоносні судини і видаляючи відходи. Скільки крові вони очищають точно? Близько 1,2 л на хвилину або 180 л на добу. Враховуючи, що середній дорослий організм містить від 4,5 до 5,5 літрів крові, це означає, що вся ваша кров фільтрується більше 30 разів кожного дня.

Тіло використовує енергію

Тип енергії, про яку ми, напевно, думаємо найбільш часто, це такий, що використовується для зарядки смартфонів і допомагає переглядати улюблені телеканали. Але людський організм також виробляє і витрачає енергію, що відбувається завдяки їжі, що слугує її джерелом. Одна калорія, отримана з їжі, дорівнює 4200 джоулям енергії. Людина, яка споживає 2000 калорій на день, отримує близько 97,2 джоулів енергії в секунду, або 5,832 джоулів на хвилину. Така людина могла б запалити яскраву лампочку лише завдяки своєму тілу.

Організм "скидає" відмерлі клітини шкіри

Можливо, ви цього не помічаєте, але ви кожну хвилину скидаєте від 30 000 до 50 000 клітин шкіри. (Звичайно, зрештою вони заміняться новими, інакше ми б мали вигляд скелетів.) Це нараховує близько 105 кілограмів шкіри, яка виробляється організмом людини протягом усього її життя.

Організм щохвилини бореться з раком

За підрахунками, кожна клітина людського тіла може витримувати десятки тисяч ушкоджень ДНК щодня. Такий вплив може змінити ДНК клітини і запрограмувати її знищувати тканини тіла, що призводить до захворювання, яке ми знаємо як рак. З такою швидкістю, здавалося б, що у всіх людей у в усьому світі має бути якийсь вид раку. На щастя, перша лінія захисту від цієї хвороби – це власне тіло. Ферменти постійно перевіряють нитки ДНК на наявність ознак раку і виймають та замінюють пошкоджені частини. Коли ви читаєте це, ваше тіло рятує вас від потенційно смертельної хвороби. Наскільки це неймовірно?

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *