18 способів впоратися з здуттям живота, яке зазвичай відбувається через накопичення газу в шлунково-кишковому тракті

Здуття візуально збільшує розмір живота, і робить його чутливим або навіть болісним. Вправи, харчові добавки і масаж можуть допомогти швидко зменшити здуття живота, а прості зміни способу життя можуть запобігти повторення неприємного стану, інформує Ukr.Media.

Наступні поради допоможуть людям в домашніх умовах швидко впоратися з болем і дискомфортом від здуття живота:

1. Прогулянка

Фізична активність змусить кишечник скорочуватися частіше, що допоможе вивільнити зайвий газ.

2. Йога

Певні пози йоги можуть напружувати м'язи живота таким чином, щоб стимулювати вивільнення надлишкового газу з шлунково-кишкового тракту. Приміром, вам підійдуть такі пози як баласана (поза дитини), ананда баласана (поза щасливої дитини) і присідання.

3. М'ята перцева

Капсули м'яти перцевої можуть бути корисні при розладі шлунка і пов'язаних з ним газів.

4. Спеціальні медичні препарати для боротьби з надмірним газоутворенням

Протигазові препарати, допоможуть видалити зайве повітря з травного тракту. Приміром, зі своїм завданням добре справляється "Симетикон".

5. Масаж черевної порожнини

Подібний масаж налагодить нормальну роботу кишечника. Проте слід правильно вивчити хід виконання масажу, і в разі виникнення больових відчуттів, негайно припинити його.

6. Ефірні олії

Результати дослідження, що проводилося в 2016 році, показали, що суміш ефірного масла фенхеля і куркуми може ефективно боротися з газами в ШКТ. Тим не менш, перш ніж застосовувати ефірні масла, необхідно проконсультуватися з лікарем.

7. Тепла ванна

Якщо полежати в теплій воді, то можна полегшити біль у животі. Релаксація знизить рівень стресу і допоможе швидше впоратися з газоутворенням.

Всі ці поради допоможуть вирішити проблему в терміновому порядку. Далі будуть перераховані методи, які працюють в довгостроковій перспективі.

8. Споживання більшої кількості клітковини

Вона допомагає запобігати запор і здуття живота. Щоденна норма клітковини для жінок – 25 г, а для чоловіків – 38 р. Однак якщо вживати її більше 70 г на день, то ви отримаєте зворотний ефект.

9. Відмова від газованої води

Газовані напої сприяють накопиченню газів у шлунку. Вуглекислий газ, який використовують при виробництві такої води, а також цукор і штучні підсолоджувачі, можуть викликати здуття живота.

10. Табу на жувальну гумку

Речовини в складі жуйки і ковтання великої кількості кисню при жуванні провокують утворення газів.

11. Підвищення щоденної фізичної активності

Фізичні вправи допоможуть зробити випорожнення більш регулярними і звільнити ШКТ від зайвих газів і води.

12. Регулярне харчування

Багато людей відчувають здуття живота відразу після вживання великої кількості їжі за один раз. Краще розділяти прийом їжі на невеликі порції і їсти частіше, оскільки травна система буде краще працювати.

13. Застосування пробіотиків

Пробіотичні препарати допоможуть у регуляції бактерій товстої кишки, які продукують газ і викликають здуття живота.

14. Скорочення споживання солі

Надлишок натрію змушує організм утримувати воду. Це може викликати відчуття роздутого живота.

15. Виключіть будь-якого роду хвороби

У деяких випадках газоутворення є наслідком хвороби. Тому краще пройти обстеження і переконатися, що з вами все в порядку.

16. Перехід на дієту з низьким рівнем FODMAP-речовин

Дослідження показало, що подібна дієта допомогла усунути здуття, метеоризм, біль у животі у 74% учасників з синдромом роздратованого кишечника

17. Ведення щоденника харчування

У деяких людей може бути непереносимість деяких продуктів. Ведення щоденника харчування допоможе з'ясувати на яку їжу реагує ваш організм.

18. Виключіть харчові добавки і ліки, які можуть провокувати проблему газів

Деякі добавки, такі як залізо, можуть викликати запор, що в свою чергу провокує здуття. Крім того винуватцем підвищеного газоутворення можуть бути різні ліки. Необхідно ретельно вивчити можливі побічні ефекти в інструкції.

Джерело: ukr.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *